poniedziałek, 19 stycznia 2015

CO NIECO NA TEMAT: Próchnica zębów


Czym jest próchnica? Jak powstaje? Jak się przed nią uchronić? Na te i inne pytania odpowiadam w dzisiejszym poście :-)


Czym tak właściwie jest próchnica zębów?
Próchnica jest chorobą bakteryjną zakaźną. Można się nią zarazić w sytuacjach, kiedy dochodzi do "wymiany bakterii" - pocałunek, picie z jednej szklanki/butelki, używanie wspólnej szczoteczki do zębów itp.

Jak rozpoznać, że mam próchnicę?
Zazwyczaj trudno samemu w domu stwierdzić, że coś jest nie tak. Jest jednak kilka symptomów, które powinny nas zaniepokoić i skłonić do wizyty u dentysty. Są to:

  • Zmiany na szkliwie zębów - kredowobiałe, żółte, brązowe lub czarne.
  • Wyraźnie wyczuwalne "dziury" w zębach.
  • Bóle zęba/zębów - przy spożywaniu pokarmów słodkich lub kwaśnych, czasami także zimnych lub gorących; przy nagryzaniu, jedzeniu (żuciu) lub przy myciu zębów; również bóle pojawiające się samoistnie.
  • Nieprzyjemny zapach z ust.

Jeśli zaobserwujemy któreś z powyższych objawów, warto udać się na kontrolę. Nawet jeśli stomatolog wykluczy próchnicę, może stwierdzić inną chorobę zębów lub jamy ustnej.
Pamiętaj! Lepiej zapobiegać, niż leczyć.

Jak powstaje próchnica?
Prosty mechanizm:
Pokarm pozostawia na zębach płytkę nazębną, która jest siedliskiem bakterii.
Bakterie te żywią się cukrami dostarczanymi z pożywieniem.
Bakterie, spożywając te cukry, wytwarzają kwasy.
Kwasy niszczą szkliwo, powstaje próchnica.

Źródło obrazka: www.ndemi.pl


Systematyczne kontrole w gabinecie stomatologicznym są bardzo ważne, ponieważ pierwsze stadium próchnicy (kredowobiałe odwapnienia szkliwa) można cofnąć. Nieleczona próchnica drąży w głąb zęba uszkadzając poszczególne jego warstwy. Głęboki ubytek prowadzi do martwicy zęba.

Jakie czynniki mają wpływ na powstanie próchnicy?
Bakterie. Wynikiem niedostatecznej higieny jamy ustnej jest obecność bakterii, które są bezpośrednią przyczyną próchnicy zębów.
Cukry. Dieta bogata w cukry, które są pożywką dla bakterii, jest czynnikiem próchnicotwórczym.
Czas. Próchnica nie powstaje w ciągu jednej nocy czy jednego dnia.
Podatność zębów. Można to porównać do odporności organizmu na wirusy - każdy jest odporny w innym stopniu.

By doszło do próchnicy, wszystkie powyższe czynniki muszą zaistnieć jednocześnie. Przykład: Moja dieta jest bogata w cukry, ale po każdym posiłku dokładnie myję zęby. Efekt: brak próchnicy zębów.

Jak uchronić się przed próchnicą?
Podstawą zapobiegania próchnicy jest sumienne dbanie o higienę jamy ustnej oraz systematyczne odwiedzanie stomatologa. Warto zaopatrzyć się w pastę do zębów z fluorem, który wzmacnia zęby. Również zróżnicowana dieta bogata w witaminy i mikroelementy ma wpływ na zdrowie naszych zębów.
Po więcej informacji na temat prawidłowej higieny zębów stałych zapraszam do mojego posta DEKALOG: Jak dbać o zęby stałe?

Na koniec fajny filmik z yt obrazujący proces rozprzestrzeniania się próchnicy w zębie: